"The internet is personal again"

Op internet is alles groot, schreef ik in mijn vorige blog. Hoe zie je in het ondoordringbare woud van websites nog de originele bomen? Daardoor lijkt internet een massaal en onpersoonlijk medium te zijn. Maar de 'social media' op het internet heten niet voor niets 'sociaal'. Heel veel persoonlijke gegevens worden gedeeld: favoriete films en drankjes, foto's en video's van bruiloften en vakanties en vele, vele gesprekken over lief en leed.

Wil je als ambtenaar deelnemen aan gesprekken met burgers over zaken die jouw gemeente aangaan, dan moet je je realiseren dat privé en zakelijk door elkaar lopen. Das lastig omdat je als ambtenaar niet alleen je eigen verantwoordelijkheid hebt maar ook je directie en politieke bazen niet in verlegenheid moet brengen. Dat betekent dat je samen met die bazen en de communicatieafdeling regels afspreekt hoe je je - als ambtenaar - online het beste kunt gedragen. In de handreiking van Ambtenaar 2.0 vind je alvast een aantal nuttige gedragsregels.

Spreek je té strakke regels af dan bestaat het gevaar dat ambtenaren zich online verschuilen achter disclaimers of onpersoonlijke profielen. En dat reacties op fora en op tweets eerst "teruggekoppeld en afgestemd" moeten worden met een leidinggevende. Zinvolle discussies met inwoners sterven dan een snelle dood. Burgers willen échte gesprekken met échte ambtenaren kunnen voeren. Daarbij zijn echte gesprekken niet altijd zakelijk, gelukkig (vraag dat maar aan een barkeeper...)

Wanneer je succesvol gebruik wilt maken van social media in je interactie met burgers, zul je authentiek moeten zijn. En dat betekent ook dat je iets van jezelf (privé) moet laten zien. Twitter met een herkenbare naam, reageer met vermelding van je functie op fora en voeg aan je profiel gerust hobby's en interesses toe. The internet is personal again...

Tijdens het schrijven van een social media plan voor de gemeente Groningen blog ik over onderwerpen die ik tegenkom: eye openers, dilemma's en open deuren. Opmerkingen, reacties en suggesties zijn van harte welkom! Dit is de 4e blogpost.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aandacht maakt alles mooier

Hoe overleef ik 24 uur zonder smartphone?