Durf te schaken op andere borden

20 miljard tweets, 10 miljoen nederlanders op Hyves, 900.000 smartphones verkocht in NL in 2009... Op internet is alles GROOT en kun je als gemeentelijke overheid weinig controleren of beheersen. Moet je ook niet willen. Natuurlijk moet je er alles aan doen om de website van jouw gemeente zo actueel en compleet mogelijk te houden dat iedereen ook vindt wat hij zoekt. Maar we moeten veel meer deelnemen aan allerlei handige websites van particulieren of commerciële organisaties die gemeentelijke data gebruiken en bewerken voor overzichtelijke diensten. Sites zoals verbeterdebuurt.nl waar burgers problemen in de openbare ruimte kunnen aangeven op een interactieve kaart. Of niki.nl waarop het woningaanbod (huur en koop) en gemeentelijke kavels staan op basis van gegevens van gemeenten en woningcorporaties. nederkaart.nl presenteert informatie op basis van geografische locatie.

"Maar hoe zit het dan met de betrouwbaarheid van bewerkte gegevens? En de herkenbaarheid in de vorm van een gemeentelijke afzender?" Openheid en transparantie van de veelheid aan gemeentelijke gegevens versterkt naar mijn mening de betrouwbaarheid en controleerbaarheid van bewerkte gegevens. Bovendien helpt het burgers om inzicht te krijgen in de enorme hoeveelheid aan gegevens die we als overheden verzamelen. Tenslotte zullen diensten gebaseerd op gemanipuleerde gegevens snel door het publiek ontmaskerd worden.
De Britse overheid nodigt burgers uit om met slimme ideeën te komen over betere ontsluiting van overheidsinformatie "We're confident that you'll have more and better ideas than we ever will. You don't have to have any technical knowledge, nor any money, just a good idea..."

Durven schaken op meerdere borden dus. Dat betekent dat we de controle over 'onze gegevensbestanden' meer los moeten laten. Waarbij we de privacygegevens van burgers in de bestanden wél moeten waarborgen.

Tijdens het schrijven van een social media plan voor de gemeente Groningen blog ik over onderwerpen die ik tegenkom: eye openers, dilemma's en open deuren. Opmerkingen, reacties en suggesties zijn van harte welkom! Dit is de 3e blogpost.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aandacht maakt alles mooier

Hoe overleef ik 24 uur zonder smartphone?

"The internet is personal again"