Ga een relatie aan

"Investeer in medewerkers, organisatie en techniek", schreef ik in mijn blogpost 'Eerst zaaien, dan oogsten'. Na een goede voorbereiding volgt de échte uitdaging: ga een relatie aan met je publiek. Maar hoe doe je dat als ambtenaar?

#1 Goede introductie van jezelf: zorg dat je herkenbaar en aanspreekbaar bent, dat creëert vertrouwen.

#2 Eerst geven, dan vragen: net als in elke relatie zul je tijd en aandacht moeten steken waardoor je 'sociaal krediet' opbouwt.

#3 Ga in gesprek met actieve personen: wanneer je relevante discussies volgt, merk je vanzelf welke burgers/wijkbewoners/communityleden actief zijn.

#4 Reageer snel(ook ná vijven) en correct op vragen aan jou: laat zien dat je kennis van de gemeente/ de wijk/ het beleidsonderwerp hebt en verwijs door naar relevante personen of afdelingen wanneer je het echt niet weet.

#5 Goede tone of voice: kies je 'toon' die bij het medium en het publiek past.

#6 Blijf een goede ambtenaar: wees correct en behulpzaam.

Bedenk dat elke openingszin in de kroeg of op een receptie lastig is. Maar om een betekenisvolle relatie met je publiek op te bouwen zul je toch de eerste stap moeten zetten.
"If we wait for the moment when everything, absolutely everything is ready, we shall never begin." Ivan Turgenev


Tijdens het schrijven van een social media plan voor de gemeente Groningen blog ik over onderwerpen die ik tegenkom: eye openers, dilemma's en open deuren. Opmerkingen, reacties en suggesties zijn van harte welkom! Dit is de 6e blogpost.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Aandacht maakt alles mooier

Hoe overleef ik 24 uur zonder smartphone?

"The internet is personal again"